Heliuuuuuuuuuuu...ape cerita? Mlm td mlm Jumaat. Mlm sunat u ols. Buat ape sunat² tu? U ols..very der taw. No no no no. Jgn buat yg sunat je. Yg wajib never katenye. Erm hari ni CP ade rancangan baru bersama Chef Wan. Motif die pulak? Ini CP yg handle sendiri taw. Ditaja oleh ADABI lagi. Ade? Disebabkan CP ni pencinta makanan sedunia, yg halal je ok. Say no to Babiana Layola. No no no no.
Baiklah puan² dan mak² di rumah. Dah ade pen dan kertas? Ade ke idok? Xde pg la beli kat Sogo. Eh motid jauh benor pegi beli? Amik jela pensen anak² u ols tu. Kite nk masak Masak lemak daging salai dan belimbing ye. Belimbing buluh. Jangan la kome letak belimbing besi pulak. Rosak resepi teman.
Maka bahan² nye ialah seperti di bawah:
1 mangkuk daging salai
30 biji cili padi (nak pedas tambah lagi)------> kalo I 60 biasanye
2 ulas kunyit hidup (serbuk kunyit pun ok)
2 batang serai - dititik
2 cawan santan cair & 1 cawan santan pekat
3 biji ubi kentang
2 keping asam keping
7 biji belimbing buluh
1. Tumbuk halus bawang, cili dan kunyit hidup. Masukkan bahan tumbuk bersama serai, asam keping dan santan cair ke dalam periuk, boleh la start masak atas api. Bila dah nak mendidih, mula la kacau. Jangan berhenti, nanti tak cantik.
2. Bila mendidih, masukkan santan pekat, daging dan ubi kentang.dan belimbing buluh tu Masak hingga mendidih. Tambah garam secukup rasa....siap untuk dimakan.
Keluk kemudi tidak dilupa,
ReplyDeleteBaru seimbang pelayaran kita;
Para Guru amat berjasa,
Bakti Guru disanjung mulia.
~~~@@@~~~
Selamat Menyambut Hari Guru
”Guru itu bukan lagi lilin yang menyuluh sedang diri sendiri dibiar terbunuh”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….
Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…
uhhhh nampak belimbing besi tu.... uhhh masamnya... but aku try resepi tu
Afzainizam : Masak jgn xmasak..tu bukan belimbing besi. Tu belimbing buluh!
ReplyDelete